Dr. Mikael gör det igen

Han gjorde klicksuccé som "soldoktorn" när han pratade om hudcancer och såg ut som en pepparkaka själv

Dr. Mikael är en favorit, han har bland annat sågat detox med helt hopplöst dåliga argument - kan ses här, och så har vi hans framträdande i TV4 då han talade om hudcancer och såg ut så här.

Nu är han tillbaka! Och han har precis varit i Thailand och har åter igen toppat upp med sol.

Han hävdar att han använder solskyddsfaktor 50 och att han inte bränner sig.

Vad man har för solskyddsfaktor gör ingen skillnad för huruvida man kommer att utveckla hudcancer eller inte. Dessutom, som han påstår, handlar det inte om "ackumulerade" timmar i solen i livet, det handlar om den faktiska exponeringen. Det är knappast så att man kan hålla sig inomhus i 10 år för att sedan sticka till Marocko för att lägga sig på aluminiumfolie och steka sig i 6 månader och påstå att man inte kommer riskera hudcancer eftersom man inte solat på 10 år.

Bara för att man har en läkartitel betyder inte det att man har svar på alla frågor. Dr. Mikael utgör ett perfekt exemepel på detta, vilket förvisso är bra - man behöver alltid någon som kan statuera exempel. Det tråkiga är att det inte ploppar upp små faktabubblor i rutan som hjälper tittarna och lyssnarna på rätt väg när Dr. Mikael är ute i periferin.

Var kritiska, gott folk! Utbilda er själva, lita bara på sådant som ni själva förstår, och bara för att någon har högre utbildning än vad du själv har innebär inte det att han eller hon är allmänkunnig!

 

Och så en uppmaning till TV4. Mygga av TV-doktorn och plocka in experter inom områden istället för att förlita er på en 100 år gammal skröna om att läkare är de enda personer i samhället som har svar på allt. 


Gilla vad som är på Tapeten!Missa inte dessa